Med 2018

14.5.2018 at 10:36

Jé vy máte včely? A mám taky med? A můžu si koupit?

Tohle občas slýcháváme. Na jaře občas a na podzim a v zimě častěji. A protože na včely mají snůšku na jaře a v časném létě, tak to v tomto máme medu nejvíc. Na podzim a v zimě je to slabší, to většinou již bývá všechen prodaný. Prostě platí, kdo dřív přijde, ten dřív… má med!

Máme za sebou první letošní vytáčení, takže aktuálně je med na prodej za cenu 130 Kč/kg. A protože máme včelstva umístěna ve velkém ovocném sadu, jedná se převážně o med květový z ovocných stromů. Vyznačuje se světlou zlatou barvou a po krystalizaci velkými křupavými krystaly.

A protože osvěty není nikdy dost, tak tady je pár odpovědí na obvyklé a velmi často kladené otázky:

A máte ten med tekutý?

Ano máme, ale jenom těsně po vytáčení medu. Krystalizace medu je přirozený proces. Některé medy (hlavně řepkový) začnou krystalizovat během týdne či dvou. Stalo by se to i včelám v plástech. Takový med můžeme buď rozehřát anebo napastovat. Teplota vyšší než 50 °C však z medu udělá pouhé sladidlo – dojde ke zničení enzymů a jiných cenných látek. Jsou ale i medy, které krystalizují velmi pomalu – například akátový. Nakonec, ale zkrystalizuje každý med.

Ale já jsem si koupil, tam a tam (obvykle v lednu, nebo únoru) koupil med krásně tekutý. Jak to?

Tuhý med se špatně prodává. A proto se jej dodavatelé snaží upravit tak, aby nedocházelo ke krystalizaci. Krystaly v medu vznikají kolem krystalizačních jader, což jsou většinou pylová zrnka. Filtrací rozehřátého medu přes hustá síta se tato jádra odstraní. Kvalita medu se tak sníží hned dvakrát:
•    med byl zbytečně zahříván, často více než je zdrávo
•    z medu byly odstraněny cenné látky

Případně byl med zahřátý na příliš vysokou teplotu, což sice může zastavit krystalizaci, ale zároveň se tím zničí zdraví prospěšné enzymy.